lunes, 22 de octubre de 2012

Què són els wikis?


Un wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.
Els projectes wiki tenen normalment historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts. D'aquesta manera se'n poden veure totes les versions i recuperar informació eliminada o desfer edicions vandàliques, ja que els canvis s'apliquen normalment a l'instant, sense que cap mena d'usuari de confiança o administrador els haja de revisar i confirmar abans. Tanmateix, si el vandalisme és excessiu, es poden protegir les pàgines wiki per tal d'impedir que ningú o només una part d'usuaris les puga editar.
Fins ara, l'aplicació dels sistemes wiki deuen la seua fama sobretot a la creació d'enciclopèdies col·lectives com la Viquipèdia. Però, Les característiques dels wikis els converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneixement. Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ. 



Aquí us adjunto un vídeo per entrendre-ho millor: 

Comunicació oral, escrita i digital


Amb aquesta matèria el que es pretén es que els alumnes dominin d'una execel·lent manera l'expressió oral, escrita i audiovisual per a una bona comunicació, tan dintre del nostre futur treball com a mestres, com al nostre dia a dia com a persones.



Els temes tractats a classe van ser; saber qui és un comunicador eficaç i les caracterítiques que ha de tenir aquest comunicador, els conceptes llengua i llenguatge, les competències comunicatives i finalment el ultim tema tractat va ser eks trets característics de la llengua oral formal (La descripció i els models que hi ha).


També vam fer una serie d'activitats a classe, que van ser; 
- Qui sóc jo?  Aquesta activitat comprenia a fer una descripció de tu mateix juntament amb una fotografia.
- Vam llegir un article que tractava sobre "El llenguatge i les llengua" segons Tuson, darrerament vam respondre unes preguntes relacionades amb la lectura.
- Síntesi d'un article.
- Finalment, vam fer la descripció d'una companya de classe amb el suport d'una fotografia.

domingo, 21 de octubre de 2012

L'art de saber escoltar 


 
 A seminari ens hem llegit aquest llibre, que ha sigut molt interesant. Us ho recomano.

Aquí us deix-ho l'activitat feta per a classe:
  

  1.  4 frases o paràgrafs del llibre les quals puguem aplicar en un context escolar o facin referència a l’educació dels nens o ens puguin ser útils en la nostra futura tasca de mestre.  
  2.  4 frases o paràgrafs que tinguin relació amb nosaltres i en com les paraules d’aquest  llibre ens han fet reflexionar sobre la nostra vida o el nostre ser.


Aqui us adjunto el document:





Seminari

Revistes educatives


Per a realitzar aquesta activitat hem hagut de triar una revista educativa i exposar-la a classe als nostres companys de seminari.



Aquí us deixo la fixa tècnica de la nostra revista:


Fitxa Tècnica

-Editorial: Graó
-Preu: 8,10
-Número: 68
-Número de pàgines: 48
-Periodicitat: Bimestral
-Dirección: Vidal Altadill y Sílvia Palou Vicens
-Consell de direcció:
 Vicenç Arnaiz Sancho
 Marisa del Carmen Martín
 Cristina Elorza Ibáñez de Gauna
 Gema Paniagua Valle
 Paloma Sáinz de Vicuña



Aquí us adjunto la presentació de la revista:


miércoles, 17 de octubre de 2012

On ho guardem?

DELICIUS 

- Què és?


Segons la Viquipèdia, Delicious és un servei de gestió d'adreces d'interès socials a través del web.
 Permet guardar i recuperar a la xarxa les adreces d'interès, que clàssicament s'emmagatzemaven des del navegador localment a l'ordinador, de manera que són consultables en    línia i no només localment. També en facilita la categorització amb paraules clau (etiquetes), fet que n'agilitza la localització. Però no tan sols permet agrupar-les i etiquetar-les, sinó també compartir-les amb altres usuaris del servei i així conèixer qui (i quanta gent) ha desat un determinat enllaç.
El seu èxit possiblement rau en la senzillesa de la seva interfície, en emprar un llenguatge HTML molt senzill i un sistema d'URL llegible. A més, posseïx un flexible servei de sindicació web mitjançant RSS i un codi API bastant potent que permet fer ràpidament aplicacions que treballin amb Delicious.


Aquí us adjunto una presentació que explica com funciona Delicius:




     (foto: es.wikipedia.org)


Usos educatius dels blocs. Recursos, orientacions i experiències per a docents.

 




Llibre: Francesc Balagué,Felipe Zayas. Usos educatius dels blocs. Recursos, orientacions. 
Editorial: UOC
Pàgines: 158
Idioma: Català




Després de llegir el llibre, aquí deixo alguns conceptes treballats a classe sobre el llibre:

-Què és un blog? és un llosc web periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d'un autor o diversos autors, en què apareic en primer lloc el més recent, on l'autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que consideri pertinent.

-Què és la blogosfera? és el terme amb el qual s'agrupa la totalitat de weblogs.


-Què és el brogroll? és un menú que es mostra a la portada del blog en què apareix la llista d'enllaços que l'autor o autors d'un blog recomanen i destaquen per la relació que tenen amb la temàtica del blog.


- Tipus de Blogs: 


·Més enllà de l'aula:
Blocs de centre.
Blocs destinats a seminaris i cursos de formació en TIC per al professorat.
Blocs de professors.

·Blocs d'aula:
Bloc d'aula del professor.
Bloc de professors -alumnes.
Bloc d'aula de l'alumne.


- Exemples de plataformes:
· La Coctelera
·Blogger
·Nireblog
·Wordpress

-Què és "Prodcàsting"? consisteix en la creació d'arxius de so i vídeo i la seva distribució mitjançant un arxiu RSS que permet subscriure's i usar un programa que el descarrega per què l'escolti l'usuari en el moment que vulgui.

- Què son els wikis? és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.

-Què son els marcadors socials? ordenen i faciliten l'accés dels enllaços favorits personals i comparteixen els nostres enllaços favorits amb els altres, llavors es quan apareixen els marcadors socials. (Pàgines senzilles que permeten organitzar els propis enllaços.)



domingo, 7 de octubre de 2012

ELS RSS


Què són els RSS?

Segons la Viquipèdia els RSS és una família de formats de canals web XML utilitzat per a publicar continguts actualitzats freqüentment com ara llocs de notícies, weblogs o podcasts, i per mitjà del qual es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes.

El principal avantatge del sistema és l'agilitat, ja que es fa innecessari haver de descarregar les imatges i els altres elements de la web, descarregant-ne només els titulars. I també el poder adjuntar el contingut de molts llocs web en un sol espai.
 
Un programa que usa RSS s'anomena agregador, i n'hi ha de molts tipus. Incrustats a navegadors web, widgets per l'escriptori, en programes de correu electrònic, en pàgines web dedicades i en programes dedicats.

L'acrònim RSS es refereix als següents formats: Really Simple Syndication


(foto:genisroca.com)

Aquí podeu veure un vídeo que us servirà per entendre millor de que us parlo:





-Tot seguit us deixo el link d'un article de Genis Roca sobre les RSS i la Sindicació de continguts:

http://www.genisroca.com/2007/11/17/rss-y-la-sindicacion-de-contenidos-introduccion-para-no-iniciados/