lunes, 5 de noviembre de 2012

LLENGUATGE, LLENGUA I COMPETÈNCIA COMUNICATIVA

El llenguatge és la facultat de poder comunicar els propis pensaments o sentiments a un receptor o interlocutor mitjançant un sistema o codi determinat de signes interpretable per a ell. Per això, el llenguatge té un aspecte individual i un aspecte social. 
Atenent al sistema de signes a disposició de la capacitat comunicativa de l'home, hi pot haver moltes menes de llenguatges: auditiu (o, correlativament, parlat), visual, olfactiu, tàctil, etc. Es dóna llenguatge sempre que dos individus, havent atribuït convencionalment un cert sentit a un acte determinat, l'executen amb finalitat de comunicar-se entre ells.
Per tant, el llenguatge és la capacitat comunicar-se utilitzant un sistema de signes. Aquesta capacitat es pot expressar mitjançant qualsevol art: música, dansa, escultura,etc. Una llengua o idioma n'és una representació particular no artística. 


La llengua fa referència al idioma, és un sistema de comunicació propi d'una comunitat humana. Tot i que sovint s'empren erròniament com a sinònims, no és el mateix una llengua o idioma que el llenguatge.


Aquí us deixo un link  de:
Tuson, J. (1984). Lingüística. Barcelona :Barcanova (p.45-50) del "Llenguatge i les llengües"

http://es.scribd.com/doc/76415398/Lenguaje-y-Lenguas-Tuson


La competència comunicativa és la capacitat d'usar correctament una llengua per expressar i entendre missatges. El terme va ser creat per Dell Hymes el 1966 per a les llengües estrangeres i englobava les quatre destreses tradicionals (llegir, escriure, escoltar i parlar) més el component gramatical. 


 - Hi ha 4 tipus de competències:
Competència lingüística 
Fa referència al concepte de llengua.

Competència sociolingüística  
Fa referència a les relges socioculturals d'us.
 
Competència estratègica
Estratègies de comunicació verbal i no verbal.
 
Competència discursiva

Combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere.
Exemple de competència discursiva:


(Extret de Viquipèdia i apunts)

No hay comentarios:

Publicar un comentario